Appel en Corneille

De vroege litho’s van Appel en Corneille

Op 16 december 1947 besloten drie jonge Amsterdamse schilders, die zich bezig hielden met vernieuwende kunst, de handen ineen te slaan. Karel Appel, Corneille Beverloo en Constant Nieuwenhuys richten de Experimentele groep op. In 1948 sloten zij zich aan bij de in het Parijse cafe Notre Dame opgerichte internationale Cobra-beweging. In 1951 werd Cobra al weer ontbonden; ieder ging zijns weegs, maar de namen Appel en Corneille zouden voor altijd met deze groep verbonden blijven. 

Voor de tijdschriften, die deze kunstenaarsgroepen uitgaven, zoals Reflex en het Cobra-bulletin, maakten de leden regelmatig grafisch werk. Zo werd de omslag van de eerste uitgave van Reflex, uitgegeven in september 1948, opgesierd met een litho van Corneille. Het verschijnen van het tijdschrift is daarmee niet alleen het vertrekpunt van de Nederlandse Experimentele Groep, maar het is tevens het begin van een lange reeks kleurrijke steendrukken. 

Dat zowel Corneille als Karel Appel voor deze techniek hebben gekozen, ligt voor de hand. De graficus krast of snijdt niet, maar tekent op een natuurstenen plaat, zoals hij op papier zou tekenen. En dat is ook het resultaat op de afdruk: het is net een tekening, met alle vrijheid en spontaniteit die daarbij mogelijk is. Het werken met lithografische inkt, die met een penseel wordt opgebracht, verhoogt dit effect. Vaak ontstaat een afdruk die veel weg heeft van een vlot ontstane gouache. En dat sprak de kunstenaars van de Cobragroep, in de eerste plaats gedreven schilders, bijzonder aan. Met hun grafisch werk wilden ze hun schilderkunst zo dicht mogelijk benaderen: het zal dan ook niemand verwonderen, dat de litho’s over het algemeen zeer kleurrijk zijn en dat daarbij de drukinkten niet werden gespaard.
 

Uw reactie ...

Uw naam:
Onderwerp:
Reactie:
   

gallery


K+A gallery
Hans Bik

Slotlaan 216
3701 GT Zeist

T 06 - 55 73 66 75
E
info@knagallery.nl

 

 

We gaan door...

De kunstenaars op onze website van de K+A gallery willen wij blijvend promoten. We zullen de website binnenkort met beeld van nieuw werk aanvullen en/of oud werk vervangen alsmede nieuws gaan vermelden van hun laatste ontwikkelingen en exposities van hun werk die gepland staan.

De toekomst

Per 1 augustus 2012 is de K+A gallery aan de Nieuwstraat 27 te Leiden gesloten.

Aankondiging nieuwe activiteiten:
2013/2014 Workshops Schilderen en Beeldhouwen in de Ardeche Frankrijk.