Magdalena Jesionek


De K+A gallery te Leiden presenteert vanaf 10 november 2009 schilderijen van Magdalena Jesionek. Zij is beeldend kunstenaar en woont en werkt in Amsterdam.
Architectuur is haar geliefde hoofdthema. Naar haar inzicht weerspiegelt de symbolische vormentaal van de architectuur de conditie van de mens in zijn relatie tot de natuur  en de eigen sociaal-culturele context.Foto's vormen het uitgangspunt van haar schilderijen; ze zijn als het ware een voorbode van het uiteindelijke resultaat.
Door gebouwen en stedelijke landschappen in detail te bestuderen ontdekt zij daarin onzichtbare structuren, die in haar schilderijen de illusionaire vanzelfsprekendheid van de op de foto's gebaseerde voorstelling ondermijnen. 

Zij isoleert en abstraheert architectonische details en presenteert indrukwekkende fragmentaties van gebouwen en stedelijke landschappen.

Veel van haar schilderijen zijn opgezet als tweeluiken, die verschillende standpunten ten opzichte van een object zichtbaar maken. Ze belichten de keerzijden van een motief. De verzamelde uitsneden van een gebouw geven een compleet en meer genuanceerd totaalbeeld.

Schilderijen van architectonische details zijn overwegend monochroom. Zij wekken vaak de indruk van vergeelde foto's, die door de slijtage van de tijd een icoonachtig karakter krijgen.

Door het gebruik van verschillende materialen en door het weglaten van de grondlaag op verschillende plekken in de voorstelling,  , ontstaan een subtiel reliëf en textuur, die de symboliek en de tactiele ruimtelijke suggestie van de schilderijen versterken.

Volgens Magdalena gaat in architectuur een bijzonder fascinerende metaforiek schuil. Gebouwen verwijzen naar menselijk gedrag. Ze vormen als het ware de personalisatie van ons als complexe wezens, die op de vlucht zijn voor vormeloosheid.
Bij de opening  is de kunstenares zelf aanwezig.

Na een korte toelichting zal de architect Hans Ruijssenaars de tentoonstelling openen.

De opening is op
15 november om 16.00 uur
(De tentoonstelling loopt tot en met 16 december)
 

gallery


K+A gallery
Hans Bik

Slotlaan 216
3701 GT Zeist

T 06 - 55 73 66 75
E
info@knagallery.nl

 

 

We gaan door...

De kunstenaars op onze website van de K+A gallery willen wij blijvend promoten. We zullen de website binnenkort met beeld van nieuw werk aanvullen en/of oud werk vervangen alsmede nieuws gaan vermelden van hun laatste ontwikkelingen en exposities van hun werk die gepland staan.

De toekomst

Per 1 augustus 2012 is de K+A gallery aan de Nieuwstraat 27 te Leiden gesloten.

Aankondiging nieuwe activiteiten:
2013/2014 Workshops Schilderen en Beeldhouwen in de Ardeche Frankrijk.